Sizde mi Diş Sıkıyorsunuz?
Halk dilinde genellikle; çene çıkması, çene kütlemesi, kilitlenmesi, çene ağrısı, ağız açmada zorluk, esnerken kilitlenme, çene kayması, tam kapanmama, gibi sözlerle açıklanan rahatsızlıklardır.
Diş sıkma ve gıcırdatma, gece ve/veya gündüz oluşabilen istemsiz bir aktivitedir. Toplumda yetişkin bireylerin büyük bir çoğunluğunda gözlemlenmekte ve genellikle çeşitli olumsuz semptomlar ortaya çıkmadan farkına varılamamaktadır. Hastayı hekime getiren durumlar arasında; dişlerde hassasiyet, aşınma, sallanma, kırılma, diş sinirlerinde nekroz ve çevre dokularda yaralanma , çene eklemi rahatsızlıkları, baş ağrısı ve fonksiyon bozuklukları sayılabilir.
Çocuklarda Diş Sıkma ve Gıcırdatma Neden Olur ve Zararlı mıdır?
Çocukların büyük bir çoğunluğunun özellikle süt dişlenme, karışık dişlenme ve daimi dişlenme döneminde uyku sırasında ve gün içerisinde diş sıktığı ve gıcırdattığı gözlemlenmektedir. Ancak çocuklarda gözlemlenen diş sıkma ve gıcırdatma, normal bir süreç olarak kabul edilerek değerlendirilir.
Diş Sıkma ve Gıcırdatmanın Nedenleri Nelerdir?
Diş sıkma ve gıcırdatmanın birçok nedeni vardır. Bu nedenler arasında; stres ve kişisel özellikler, uyku düzeni, uyku esnasındaki solunum bozuklukları, travmatik yaralanmalar, merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları, yasa dışı ilaç kullanımı, ilaç tedavileri, alkol, kafein ve sigara kullanımı gibi faktörler sayılabilmektedir.
Çene Eklem Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?
Temporomandibular (çene) eklem rahatsızlığının birçok işaret ve belirtisi vardır. Bu işaret ve belirtilerden bazıları şunlardır:
Kulağın ön bölgesinde, çene ekleminde, yüz‐ boyun kaslarında ve şakaklarda aniden başlayan veya yavaş yavaş oluşan ağrı
Yüzde ağrı ve yorgunluk hissi
Çiğnerken ya da konuşurken ağrı ve yorgunluk
Esnemede ve ağız açmada zorluk
Ağız açıp kapatırken tıklama, takırtı sesi
Kısıtlı ağız açıklığı veya çene kilitlenmesi
Çenenin tek tarafa doğru kayarak açılması
Yüzde şişlik
Dişlerin birbirine sürtünmesi sonucu dişlerde mine kaybı, diş boylarında kısalması, hassasiyet ve ilerleyen zamanlarda diş sinirlerinin açığa çıkması
Dişlerde ve dolgularda kırıklar
Dişlerde sallanma ve aralanma
Dişlerde ağrı
Dişlerde normal kapanmama hissi
Kulaklarda ağrı
Kulaklarda çınlama
Kulaklarda duyma problemi
Baş ağrısı
Göz çevresinde ağrı ve basınç
Baş dönmesi
Çiğneme kasları ile ilgili ağrılar, diş sıkma ve/veya gıcırdatma sırasında bu kasların fazla çalışmasından kaynaklanır; baş‐boyun ve baş ağrısına da neden olabilirler. Çene eklemi ile ilgili ağrılar ise, çene eklemi içindeki sert ve yumuşak dokuların değişikliğinden kaynaklanır.
Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Nedenleri Nelerdir?
Çene eklem rahatsızlıkları çok nedenli olup, bölgeyle ilgili çok sayıda hastalığı içermektedir. Genel görüş birkaç faktörün bir araya gelerek hastalığı meydana getirdiğidir. Bu faktörlerden bazıları şunlardır;
Çenelere gelen direkt travma (kaza, darbe, sportif yaralanmalar, düşme, çarpma)
Ağzın uzun süre çok açılmasını gerektiren diş tedavileri
Genel anestezi verilirken ağzın aşırı derecede açılması
Diş sıkma ve/veya gıcırdatma, dudak ısırma, tırnak yeme, sakız çiğneme gibi aktiviteler
Alt ve üst dişler arasında normal olmayan ilişki
1 Comment
sertac
Pazar Ekim 11th, 2015 at 7:24 Öscene kemigim yerinden cikiyor yemek yemekte zorlaniyorum hollandada hastanede ameliyat olacan dediler ama garanti vermiyorlar iyi yada kotu olur dediler sansim yuzde kac iyi gunler dilerim