SİNÜS LİFTİNGİN İMPLANT İLE İLİŞKİSİ

Sinüsler burun çevresindeki kemiklerin içerisinde yer alan hava boşluklarıdır. Sesin yankılanması, kafa ağırlığının azaltılması gibi görevleri bulunan hava boşluklarımıza maxiller sinüsler denmektedir. Bu boşluklar aynı burun içindeki mukoza gibi bir zarla çevrelenmiştir. Sinüs mukozası mukus üreterek solunuma yardımcı olmakta, mikroorganizmalara karşıda filtre görevi görmektedir.

Sinüs boşluklarının üst çenemizde yanağa denk gelen bölümüne maksiler sinüs demekteyiz. Maksiler sinüsün alt tabanı, üst çenemizde arka dişlerimizin kök uçları hizasına denk gelmektedir. Erken yaşlarda üst çenede arka bölgede diş kayıpları yaşandığında bu bölgeye çiğneme kuvveti gelmediği için kemik erimesi olmakta ve maksiler sinüs tabanı zamanla daha aşağıya inebilmektedir.

Üst çene arka bölgede erken diş kayıplarına bağlı sinüs sarkıklığı belirli bir seviyeyi geçmişse eğer bu bölge veya bölgelere doğrudan implant yapma şansımız yoktur. Sinüs lifting yani sinüs zarını kaldırma işlemi, implant yerleştireceğimiz kemik alanının 6mm den daha az olduğu durumlarda ileri cerrahi bir teknik olarak devreye girer.

Sinüs lifting, implant tedavisi için kemik yüzeyinde sinüs zarına hasar vermeden bir pencere açıp bu zarı yukarı kaldırmak suretiyle tercih edilen grefti (kemik materyalini) zarın kaldırıldığı boşluğa uygulanması, uygun materyallerle greftin sabitlenerek bu alanın kapatılması işlemidir.

Sinüs lifting işlemi sayesinde sinüs sarkıklığının olduğu bölgeler kaldırılıp, bu bölgeye rahatlıkla implant yapabilir. Sinüs lifting ile 1mm olan bir kemik alanını 10mm nin üzerine çıkarabilmekteyiz.

Sinüs lifting cerrahi yöntemi genel olarak kapalı sinüs lifting ve açık sinüs lifting şeklinde ikiye ayrılır.

Kapalı Sinüs Lifting:

Sinüs bölgesinin altında yer alan kemik yükseliği 5mm. ya da daha kalınsa bu yöntem uygulanır. Sinüs zarı yırtılmadan implant yerleştirilecek soketten küt bir alet aracılığı ile ilgili bölgeye girilerek sinüs kaldırma işlemi yapılır. Sinüs kaldırma işlemi sonrasında yine aynı yerden ilgili bölgeye kemik grefti uygulanır.

Sinüsün yan duvarı olan kemikte, sinüs boşluğuna uygun kemik penceresi açıldıktan sonra, kemik penceresi kaldırılıp sinüs mambran zarı yırtılmadan hafifçe esnetilerek yukarı doğru kaldırılır. Sinüs zarı yükseltildikten sonra oluşan boşluğa kemik grefti yani kemik tozu yerleştirilir ve kemik oluşumu tamamlanır . Yerleştirilen kemik greftleri ortalama 6 ay içerisinde kemiğe dönüşürler.

Kemik Greftleme
Çenelerdeki diş eksikliği olan bölgelerde zamanla kemik kaybı dediğimiz atrofi meydana gelmektedir.Bu durum genellikle dental implantların yerleşebileceği kemiğin kalitesi ve miktarını olumsuz yönde etkilemektedir.Böyle durumda olan hastalarda dental implant yapımı çok zor olmakla beraber bazen imkansız olmaktadır.

Günümüzde, ihtiyacımız olan kemik kaybını telafi edebilme imkanına sahibiz.Kemik kaybına neden olan bölgeyi greftlemekle sadece dental implantların yerleşebileceiği kemik miktarını elde etmekle kalmaz aynı zamanda fonksiyone ve estetik görünümüde iyileştirmiş oluruz.