DİŞ ÇARPRAŞIKLIKLARI

  • 0

DİŞ ÇARPRAŞIKLIKLARI

DİŞ ÇARPRAŞIKLIKLARI

Ortodonti ; Yüz, çeneler ve dişler arasındaki bozulan ilişkiyi inceleyen ve oluşan anomalilerin tedavisi ilgilenen bir diş hekimliği dalıdır. Çapraşık dişlerin estetik mahzurlarının yanında ağız hijyenini sağlamaktada sorunlar çıkardığı bilinen bir gerçektir.
Dişler düzenli sıralanmadığı için bakteri plağı retansiyonu fazla olacaktır, burada üreyen mikro organizmaların ürettiği asitler dişin minesinde çürük ve dişetlerinde periodontal sorunlara yol açabilir.

Ortodontik tedavileri, Süt dişlerinin ağızda olup olmamasına göre 3 dönem halinde incelersek

Süt dişli dönemde ; okul öncesi dönemdir. Bu dönemdeki parmak emme, dudak ısırma, uzun süre biberon ve yalancı emzik kullanımı gibi kötü alışkanlıklar adını verdiğimiz faktörlere bağlı sorunlar süt dişli dönemde ortadan kaldırılırsa kalıcı bir iskeletsel anomali oluşmadan tedavi edilebilir. Bu amaçla ağız içinden yada dışından kuvvet alan apareyler kullanılabilir

Karışık dişlenme döneminde ; Bu dönem ilkokul çağlarıdır. Süt dişlerinin dışında, ağızda daimi dişlerde çıkmaya başlamıştır. Süt dişlerinin alttan gelecek dişler için rehberlik görevi vardır. Zamansız kaybedilen süt dişlerine bağlı olarak diğer dişlerin bu boşluğa doğru kayması, alttan gelen dişlere ait alanın daralmasına sebep olur.

Bu durum kalıcı dişin farklı bir pozisyonda çıkmasına sebep olabilir. Süt dişlerinin zamanından geç düşmeside alttan gelen dişin farklı pozisyonda çıkmasına yada çene içinde gömük kalmasına sebep olabilir. Bunlara bağlı oluşançapraşıklığın giderilmesi ortodontinin konusudur.

Daimi dişlenme döneminde ; Karışık dişlenme döneminde başlayıp ergenliğin sonuna kadar süren çeneler arası uyumsuzluklar (alt çenenin üst çeneye göre ileride yada üst çeneye göre çok geride olması gibi) Ortodontik tedavinin konusudur.

Bunların dışında Diş eti hastalıklarına bağlı ( periodontitis’e bağlı ) dişlerin kayması ve çekilmiş olan dişlerin boşluğuna doğru kayan dişlerin düzensizlikleri de ortodontik tedavinin konusudur.

ORTODONTİK TEDAVİ ESNASINDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR
1-Tedaviye başlanmadan ağızdaki çürükler ve dişetleri tedavi edilmiş olmalıdır.
2-Apareyler takıldıktan sonra ağız hijyenini korumak konusunda maksimum özen gösterilmelidir.Apareyler civarında bakteri plağı oluşumuna müsade etmemek gerekir.
3-Kontroller sırasında hekimin tavsiyelerine uyulmalıdır.
4-Randevular aksatılmamalıdır.
5-Hareketli apareylerde kırılma yada sabit braketlerde çıkma olursa hekim haberdar edilmelidir.
6-Pekiştirme tedavisi, doktorunuzun önerdiği süre ve zamanlarda takılmalıdır.

PEKİŞTİRME TEDAVİSİ NEDİR​?​

​Diş Teli olarak da bilinen Ortodontik tedavide kullanılan tüm düzeneklere bu isim verilir. Çoğunlukla dişler üzerine kuvvet iletmek için kullanılırlar, fakat bazıları ise Alışkanlık kırıcılar ( habit breaker ) ve pekiştirme apareyi gibi pasif apareylerdir. Hareketli apareyler ve sabit apareyler olarak sınıflandırılır.
Hareketli apareyler : Ağızdan takıp çıkarılabilen ve üzerindeki yay, vida gibi parçalar sayesinde dişlere kuvveti ileten apareylerdir.

Sabit apareyler : Braket adı verilen minik metal parçalar dişe yapıştırılır bunlar tedavi bitene kadar kadar çıkartılmaz.

Apareyin seçiminde en kısa zamanda en iyi sonuca ulaştıracak yönteme, ortodontist tarafından karar verilir. Ailenin ekonomik durumu, çocuğun tedavi isteği ve uyumu​ ​da kararı etkiler.