Hamilelikte Diş Sağlığı

  • 0

Hamilelikte Diş Sağlığı

 

Hamilelikte diş bakımı nasıl olmalıdır?
Ağız ve diş sağlığımızın sürekliliğini sağlamak için bir ömür boyunca etkili bir bakıma ihtiyaç duyarız.

Fakat kadınlar ağız ve diş sağlığı konusuna hayatlarının belirli dönemlerinde; puberte, hamilelik, menapoz ve mensturasyon zamanlarında daha fazla ilgi göstermelidir.

Diş sağlığım için hamilelik döneminde nasıl beslenmeliyim?
Hamilelik döneminde anne süt ve süt ürünleri ile yeşil yapraklı sebzeler tüketerek kalsiyum açısından zengin gıdalar almalıdır. Alınan gıdalarla yeterli kalsiyum sağlanmazsa bebeğin gelişimi için ihtiyacı olan kalsiyum annenin kemiklerinden karşılanır.

İyi beslenilir, yeterli miktarda ağız ve diş bakımına özen gösterilirse gebelik döneminde normal zamanlardan daha farklı ağız ve diş sorunları ile karşılaşmazsınız. Gebelikte sırasında beslenme konusu hem bebeğin hem de annenin genel sağlığı, ayrıca ağız ve diş sağlığı için önemlidir. Bebeğinizin diş gelişimi 5. ve 6. haftalardan itibaren başlar.

A, C, D vitaminleri ve fosfor, kalsiyum açısında zengin ana yiyecekler, meyveler, sebze, tahıllı ürünler, süt ürünleri ve mandıra ürünleri tüketmeye özen göstermeli,
Et, balık ve yumurta gibi yiyecekler tüketilmeli,
Şekerli yiyecekleri elinizden geldiği kadar tüketmemeye gayret etmeli,
Karamel, kurutulmuş meyve gibi dişlere yapışan şekerli yiyeceklerden kaçınmalısınız.
Hamileyken diş tedavisi yaptırmamda herhangi bir sakınca var mı?
Hamileliğin ilk üç ayında bebeğin organ gelişim evresi olduğu için ilk 3 ayda etkili diş tedavisinden kaçınmanız gerekmektedir.
Diş randevularınızı ikinci üç aya ertelemeniz daha iyi olacaktır
Acil bazı durumlarda (diş veya diş eti iltihabı) oluşan enfeksiyon durumunun bebeğinizin gelişimini dental tedavinin sakıncalarından daha fazla etkileyebileceği düşüncesi ön plana alınmalı ve jinekoloğunuzun tavsiyeleriyle gerekli dental tedaviye başvurulmalıdır.